Over Schrikkelbos

Schrikkelbos is een tuin waarin de structuur van jong natuurlijk bos wordt nagebootst, met planten die direct of indirect nuttig zijn voor mensen. Een tuin met hoge bomen, lage bomen, struiken, houtige en vaste planten, eenjarigen, wortel- en knolgewassen en klimmers, allemaal zodanig geplant dat er een maximale positieve interactie ontstaat, waarbij de bodemvruchtbaarheid in hoge mate of zelfs helemaal door de planten zelf in stand gehouden wordt.

Voedselbos Schrikkelbos Heesch

0,5 hectare voedselbos

Bezoek Schrikkelbos en ik leid je (of een groep) rond. Wat je vooral kunt zien, is welke soorten er in Nederland te telen zijn. Qua klimaat heb ik de grenzen opgezocht en op luwe, beschutte plaatsen gekozen voor bijna exotisch fruit. Omdat ons perceel relatief klein is, is de kruinlaag bescheiden. Daarentegen zijn de struik- en kruidlaag omvangrijk en divers. Er groeit een grote hoeveelheid eetbare, medicinale en bloeiende vaste planten. Natuurlijk valt er ook iets te proeven.

Schrikkelbos

In 2014 werden wij de trotse eigenaar van een voormalig gemengd agrarisch bedrijfje.

In het voorjaar van 2015 zijn we begonnen met de aanplant van een meidoornhaag. Vervolgens hebben we een nieuw huis laten bouwen, waarbij we geprobeerd hebben zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame materialen. Het resultaat is een comfortabel, energiezuinig huis. In oktober 2017 is een grote vijver gegraven en zijn hoogteverschillen aangebracht in het landschap. Op die manier ontstonden er verschillende biotopen, variërend van moerasachtig, drogere, hoge plekken en zeer beschutte warme plekken. In de winter 2018-19 is de aanplant van het voedselbos serieus aangepakt. Er groeien nu zo’n 300 verschillende bomen, struiken en vaste planten! Nu staat bijna alles nog in de volle zon, maar met de groei van de bomen en struiken, ontstaat hier ook meer diversiteit en kunnen schaduwplanten hun plekje krijgen.

Schrikkelbos is bedoeld ter inspiratie en als smikkelbos. Veel soorten zien en proeven en dat gedurende 12 maanden van het jaar!
Ik word gelukkig van bloemen. Dus hebben we veel bloeiende, vaste planten en bloembollen geplant. Mooi om te zien en goed voor de biodiversiteit.

Voedselbos Schrikkelbos Heesch

Marian Langens

Met Schrikkelbos is een jarenlange wens uitgekomen; een eigen stukje grond waarvan ik kan oogsten. Dus landbouw bedrijven, met respect voor de natuur!

Mijn roots liggen in de Flevopolder. Ik  ben opgegroeid op een akkerbouwbedrijf en zit al heel mijn leven graag met mijn handen in de grond.  Ik ben geboren op 16 oktober 1964. Sinds 1979 is die dag door de VN uitgeroepen tot ‘wereldvoedseldag’.  Een dag om stil te staan bij de wereldvoedselproblematiek. Voedselvraagstukken houden mij al lang bezig. Het was een vanzelfsprekende keuze om in Wageningen te gaan studeren. Ik koos voor de studie Humane Voeding. Toen ik mij settelde in Heesch, nam ik al gauw een volkstuin. Dat ik anders tuinierde dan de meeste volkstuinders, was duidelijk. Toen ik in aanraking kwam met de permacultuurprincipes (PDC-cursus), ging er een wereld voor me open! Er waren meer mensen die tuinierden zoals ik.

Door de verhuizing naar de Schrikkelvenstraat was de stap naar een voedselbos een logisch vervolg. De cursus ‘Haal voedsel uit je bos’ van ‘The Plant’ bracht veel nieuwe inzichten. Plant- en boomkennis volgden en mijn voedselbosnetwerk groeide. Aan het einde van de cursus had ik een ontwerp voor ons perceel. Nu de grotere structuren staan, kan ik werken aan de kruidlaag. Hierin komen veel eetbare en medicinale kruiden, zodat ik mijn herboristenwerk ook weer op kan pakken. Mijn ouders waren polderpioniers, ik een voedselbospionier.

Ik heb jaren gewerkt als arbeidshygiënist bij diverse bedrijven. In 2018 heb ik mijn baan opgezegd en de stap gezet om voor mezelf te beginnen.